Sfeclă roșie

Sfecla roșie este o plantă cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă folosită pe post de legumă în alimentația omenească și ca plantă furajeră. Ea este bienală, deoarece în primul an se dezvoltă din semințe și crește, slobozind frunze, iar în al doilea an formează semințe. Ele se seamănă la o adîncime de 2-5 cm și la o distanță dintre rînduri de 20-25 cm.

 

Rădăcina are forme diverse:rotundă și turtită, sverică și ovală-lunguiață; culoarea-de la roșu aprins pînă la bordo, poate avea și dungi albe sub formă de inele. Perioada de vegetație este de 110-120 de zile, frunzele se înlătură peste 50-60 de zile.

 

Sfecla roșie se seamănă la sfîrșitul lui martie-începutul lui aprilie, semințele mai bine umede și încolțite, într-un sol bine umezit. Cînd ies la suprafață, puieții se răresc și se lasă doar cei bine dezvoltați. Prima dată ei se răresc cînd au 1-2 cm. Apoi încă de 2-3 ori astfel încît distanța dintre plantele vecine să fie nu mai mică de 15 cm.

 

Din sfecla roșie se prepară diferite bucate, precum și diverse medicamente din medicina netradițională. Ea conține vitamina B2 și substanțe care măresc hemoglobina în sînge.

 

Cruda, sub forma de suc, preparata la cuptor, sau fiarta, sub forma de salata, sfecla rosie este o sursa excelenta de vitamine (A, B, C, E, K), minerale (magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, magan) si fibre.

 

Cu un gust dulceag si o culoare minunata, sfecla te poate tine departe de cele mai crunte boli precum cancerul, bolile hepatice sau cardiovasculare.

 

Iata, pe larg, care sunt beneficiile unui consum regulat de sfecla rosie:

 

Previne cancerul

 

Dintre toate legumele, despre sfecla se spune ca are cea mai eficienta actiune antitumorala si poate preveni dezvoltarea cancerului. Unul dintre cei mai faimosi terapeuti, Rudolf Breuss, sustine ca persoanele care tin o cura de 42 de zile cu sucuri proaspete de legume, printre care si suc de sfecla rosie, poate preveni leucemia, cancerul pulmonar si cel gastric.

 

Sfecla roșie se foloseste in tratarea cancerului (in special a leucemiei), a problemelor de piele, infectiilor cronice, bolile intestinului inflamat, bolilor de ficat si in prevenirea si tratamentul bolilor de inima si artritei reumatoide. Contribuie la metabolismul grăsimilor, nu are efecte adverse și este bine tolerată de majoritatea oamenilor. Trebuie consumată pe o perioadă lungă de timp pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate și a vitalității. Sfecla roșie este la fel de eficientă atât gătită cât și crudă sau sub formă de suc natural.

 

Sfecla roșie are calorii mai puține decat v-ați aștepta. Sfecla roșie nu îngrașă. Chiar daca este dulce, sfecla roșie are puține calorii – o cană (adică 170 grame) conține numai 75 calorii.

 

Sfecla roșie conține în primul rând potasiu și acid folic (Vitamina B9) cu ajutor în reglarea tensiunii arteriale și protecție cardiacă. Acidul folic este foarte util și necesar și în alimentația gravidelor scăzând semnificativ riscul aparițiilor malformațiilor congenitale.

 

Conținutul de potasiu este mai mare decât la drojdia de bere iar proprietățile benefice ale sfeclei se păstrează indiferent dacă este servită crudă sau preparată. Proprietățile benefice ale sfeclei roșii nu se pierd prin fierbere sau gătire la cuptor!

 

Detoxifierea ficatului

 

Sucul de sfeclă roșie are foarte multe vitamine, îmbunătățește metabolismul, combate anemia și are efect de detoxifiere a ficatului ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate. În sfecla roșie se găsește o combinație unică de sodiu și calciu (10:1), ceea ce contribuie la dizolvarea calciului și eliminarea excesului lui din organism. Sfecla roşie are un intens efect de energizare şi de remineralizare a organismului având în vedere că are foarte multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) și vitamine (A, B, C şi PP).

 

Pigmentul care dă sfeclei acea culoare intensa mov-roșiatică este un agent anticangerigen foarte puternic! Cercetările în domeniu arată că sfecla roșie este de un real ajutor în lupta contra cancerului de colon. Sfecla roșie activeaza două enzime antioxidante din ficat glutation peroxidaza şi glutation-s-transferaza. Aceste enzime pot fi privite ca fiind adevarate gărzi de corp ale celulelor ficatului, protejându-le împotriva radicalilor liberi pentru ca astfel să ne poata proteja întreg organismul. Ficatul este principalul organ de detoxifiere din corpul nostru, unde substanţele toxice sunt defalcate şi eliminate, proces care generează o mulţime de radicali liberi.

 

Sfecla roșie este contraindicată pentru diabetici în cantități mari. Zahărul din compoziția sfeclei se absoarbe foarte repede în organism.