Ceapă

Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de catre gospodine la prepararea mancarurilor gustoase. Dar ceapa nu trebuie privita numai ca un aliment, un ingredient ci si ca un medicament. Ceapa, atat cea verde, cat si cea uscata are diverse proprietati foarte benefice pentru organismul nostru.

 

Ceea ce este bine de stiut, este faptul ca ceapa nu impune niciun fel de restrictii, si anume poate fi consumata de catre persoane de toate varstele, nu se impune un regim strict cu ceapa, ci aceasta poate fi consumata in timpul meselor principale, nu provoaca niciun fel de reactii neplacute in organism, in afara de mirosul neplacut ce ramane si persista in respiratie persoanei care a consumat ceapa. O cura cu ceapa poate fi tinuta, asadar, pe tot parcursul vietii, si aceasta are multiple proprietati ce previne foarte multe boli ale organismului nostru.

 

Beneficiile cepei asupra organismului

 

Ceapa este un aliment foarte bogat in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu, si saraca in grasimi saturate, sodiu si colesterol. Astfel ca, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scapa de grasimea in exces si de colesterol, si in acelasi timp va ajuta sa aveti o sanatate de fier.

 

Ceapa mai are in compozitie si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum si substante cu proprietati antiseptice. Ceapa este si un diuretic ce favorizeaza eliminarea sodiului din organism, si are si proprietatea de a calma tusea si de a desfunda caile respiratorii.

 

De asemenea, este bine cunoscut faptul ca ceapa este un somnifer natural foarte bun, fara efecte secundare, care nu da dependenta de niciun fel. Starile nervoase si de agitatie pot fi de asemenea calmate cu ajutorul unei cepe zdrobite, pe care sa o tinem la nas. Ceapa este considerata a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curata organismul de toxinele din corp.

 

Pentru a-si pastra proprietatile minunate pe care le-a primit de la natura, ceapa trebuie consumata in stare cruda, fie ca vorbim de ceapa rosie, de ceapa alba sau de ceapa galbena, sau chiar de ceapa verde. Ceapa are proprietatea de a micsora simtitor riscul dezvoltarii unui cancer la plamani.

 

Principalii constituenți cunoscuți: fructani, vitaminele A, B, C; săruri minerale – sodiu, potasiu, fosfat și nitrați calcaroși, fier, sulf, iod, siliciu; acizi – fosforic și acetic; disulfură de alil și de propil; ulei volatil; glucochinină; oxidaze diostaze (acestea din urmă sterilizate; prin căldură); principii antibiotice.

 

Ce afectiuni previne si trateaza ceapa?

 

Ceapa este un excelent aliment care ofera protectie organismului, intareste sistemul imunitar, ne scapa de depresii si ne fereste de afectiuni din cele mai grave. Datorita continutului ridicat de fier, ceapa este buna pentru persoanele ce sufera de anemie. Simptomele de artrita si guta pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapa datorita agentilor antiinflamatori din ceapa.

 

Ceapa este si un puternic antiseptic, luptand impotriva infectiilor provocate de bacterii, dar are si proprietatea pe de alta parte, de a scade tensiunea arteriala, ajutand la subtierea sangelui si la curatarea acestuia de grasimile nesanatoase, si anume de colesterolul rau.

 

Cancerul de colon si cancerul pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapa, iar ceapa consumata din belsug va ameliora simtitor constipatia cronica si balonarea, precum si flatulenta. Persoanelor ce sufera de diabet le este recomandat un consum constant de ceapa deoarece aceasta are proprietatea de a scade nivelul de insulina si de a creste toleranta la glucoza, iar un anumit component din ceapa cruda previne osteoporoza.

 

Mai mult decat atat, ceapa este un excelent stimulent al sistemlui imunitar si este unul din cele mai bune remedii impotriva racelilor. Dupa usturoi, ceapa este ideala pentru tratarea afectiunilor respiratorii si al libidoului scazut, fiind un puternic afrodisiac.